Au Gourmand

2. září 2014

Tento podnik je francouzská cukrárna, pekárna a lahůdky v jednom. Sídlí za rohem od Staroměstského náměstí v Dlouhé ulici, tedy v samém historickém centru Prahy. A protože mají otevřeno až do 20.00 a jejich dorty vypadají od pohledu lákavě, rozhodli jsme se je jít vyzkoušet.

Interiér kavárny/cukrárny je dvojího rázu: v přední části sezení připomíná otevřené bistro, v zadní části spíše útulnou kavárnu. V zadní části jsme také seděli a bohužel nám tam bylo velmi teplo (kdo ví proč). Do Au Gourmand se vstupuje přes velké dveře a vstupní prostor celkově působí impozantním dojmem starých dobrých francouzských časů.

Ochutnali jsme následující dorty:

Tarte orange (pomerančový koláč aneb dort z pomerančů s mandlemi a cukrovým fondánem), který byl na české poměry poměrně neobvyklý a hodně pomerančový – pomeranče z něho doslova „kapaly“. Jednoduše v něm bylo hodně pomerančových kousků, ze kterých ještě byla cítit jejich dužina a slupka. Pomerančová příchuť byla v některých momentech tak silná, až tahala za jazyk.

Tarte aux citrons (koláč z citrónů aneb sněhový dort s citrónovou šťávou) byl největším zklamáním pro všechny. Citrónová náplň byla příliš těžká a měla gelovou konsistenci, navíc Alex cítila, že dort natáhl pachy vitríny a jednoduše už nechutnal moc dobře ani čerstvě.

Tartelette aux fraises (koláč z jahod aneb piškotový korpus s vanilkovým krémem a čerstvými jahodami), který Míra klasifikoval na „takovou francouzskou buchtu“. V dortu bylo hodně vanilkového krému, který ale nebyl nikterak těžký, ba naopak byl relativně nadýchaný, stejně tak jako korpus dortu. Dort chutnal velmi poctivě.

Gâteau chocolate sacher  (čokoládový dort aneb čokoládový korpus s čokoládovým ganache a meruňkovou marmeládou), který byl hodně čokoládový, ale to bylo tak všechno. Meruňková marmeláda nešla vůbec cítit, fondant byl hodně hustý, možná až podezřele uměle hustý. Dort nezapamatovatelného typu.

Hodnocení jako ve škole – čím nižší číslo, tím lepší. Celková známka je součet jako u maturity.

Alex Míra Pája Peťa CELKEM
Pomerančový 3 3 1 4 11
Citronový 4 4 2 2 12
Jahodový 2 2 4 1 9
Sacher 1 1 3 3

Vítězem se stal sacher, a to asi proto, že byl nejméně francouzský, jinak si to nedokážeme vysvětlit. Pokusy s citrusy neskončily příliš dobře.

Celkový dojem: jako cukrárnu bychom Au Gourmand bohužel nedoporučili. Jejich pekárnu a lahůdky jsme netestovali (ba ne, Peťa si dal lasagne, které obsahovaly mrkev a byly málo slané), ale dorty byly jen průměrné za nadprůměrně vysoké ceny, které bychom už za podobný chuťový zážitek nechtěli platit znovu. Podnik navíc nenabízí žádnou přidanou hodnotu v podobě zajímavého interiéru, atmosféry nebo zahrady, a proto když do Au Gourmand na dort nepůjdete, o nic nepřijdete.

Odkazy:

Stránky podniku

Recenze odjinud:

Tripadvisor

Guiri guide

Mapa:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..