Cukrouši v Paříži

25. – 27. listopadu 2016

« 1 z 6 »

Milujeme se. I Cukrouše. I Matěje a jeho byt. Cukrouši se jeden listopadový víkend rozhodli spojit příjemné s příjemným a vydali se na návštěvu do Paříže za svým skvělým a úžasným kamarádem Matějem, který tam nyní pracuje a žije. V Paříži jsme už všichni předtím byli (několikrát), agenda tedy byla jasná: jíst, spát a dortíkovat. A to se nám povedlo. Na dortíky jsme se vypravili celkem čtyřikrát – dvakrát náhodně a dvakrát cíleně.

The Smiths Bakery

První ochutnávku dortíků jsme stihli ještě v nekompletní cukrouší sestavě, protože Peťa a Pája v té době ochutnávali naředěný kyslík v letadle. Pekárnu s dortíky The Smiths Bakery jsme našli díky doporučení milé slečny z českého centra, které se nachází nedaleko Rue Buci. Kvůli chybějícím členům výpravy jsme byli zdrženliví a ochutnali s péčí a láskou řádného hospodáře jen dva dortíky (a jeden quiche): legendární tarte tatin čili obrácený jablečný dort a malinový dortík. Oba dortíky nás uhranuly. Čerstvé, originální a poměr kvalita-kvantita-cena velmi příznivý (pod 5 Euro). Byl to naprosto skvělý začátek výletu.

Jak jsme se zpětně dozvěděli, The Smiths Bakery je otevřená každý den (i v neděli, což je na Paříž neobvyklé) až do půl jedné ráno a kromě dortíků a slaného je vyhlášená tím, že prodává luxusní zmrzlinu Berthillion. Rozhodně doporučujeme navštívit.


 

L’Eclair de Génie

Druhá (již plánovaná) návštěva byla v plném cukrouším počtu i s Matějem. Navštívili jsme moderní a slavnou továrnu na éclaires (tradiční francouzský dezert) Le Éclaire de Genie. Kromě cen (jeden éclaire stál mezi čtyřmi až šesti Eury) nás podnik nadchnul industriálním otevřeným interiérem a exkluzivními éclaires. Ochutnali jsme na stojáka tři druhy: maracuja, slaný karamel a mascarpone. Nedokázali jsme se shodnout, který nám nejvíce chutnal, a tak jsme i přes malý počet vzorků hlasovali. Vyhrál slaný karamel následovaný mascarpone a poslední byl maracujový.


 

Traiteur Saveurs De Pains Viennoiserie

Třetí podnik jsme hledali dlóóóuho. Než jsme ho našli, začaly nás bolet nohy, a tak jsme nakonec vzali zavděk sympatickou pekárnou v židovské čtvrti. Pekárnu jsme navštívili „na blind“ a podobně náhodně jsme vybírali i dortíky. Chutnaly nám moc, jediným minusem bylo nepohodlné sezení na barových stoličkách s kabáty na ramenou.

Ochutnali jsme pět dortíků a suverénně zvítězil malinovo-pistáciový košíček, který byl jednoduše dokonale malinovo-pistáciový. Dvě výrazné chutě na skvělém korpusu – Mírova babička by řekla „nebe v hubě“. Druhý skončil cheesecake, který nám vybral Matěj, protože byl největší (racionální rozhodnutí ekonoma). Alex ho stručně zhodnotila jako dobrou buchtu, ale Míra má o dobré buchtě trochu jinou představu (sladší a romantičtější). Těsně třetí byl tarte au chocolat s karamelovým nádechem. Česky bychom řekli košíček s náplní z lepivého karamelu, což skvěle dokumentují otisky zubů na fotkách. Čtvrté místo obsadil citronový dortík. Alex se zdál chemický, Mírovi s Evkou blízce připomínal svíčkovou pokapanou citrónem, ale Pája nás jako fanynka citrusů nezklamala a dala ho na druhé místo. S velkým odstupem poslední skončil čokoládový řez, který byl poměrně tuhý a pro nás trochu nepochopitelně ozdobený bobkem z kakaového těsta.

Pekárna byla milým zastavením. Pokud půjdete náhodou kolem, rozhodně nebudete kvalitou dortíků zklamaní, ale pro cílenou návštěvu  bychom Vám doporučili zbylé tři podniky.

Alex Míra Pája Peťa PB ET MB Celkem Pořadí
Tarte au citron 5 5 2 3 4 4 3 26 4
Čokoládový řez 4 4 5 5 5 5 5 33 5
Malinovo-pistáciový košíček 1 2 4 2 1 2 1 13 1 ♥
Cheesecake 2 3 1 1 2 3 4 16 2
Tarte au chocolat 3 1 3 4 3 1 2 17 3

 

Un Dimanche à Paris

Jako poslední jsme v neděli navštívili Salon de thé Un Dimanche à Paris čili odpolední čaj v „Neděle v Paříži“. Vypravili jsme se tam na doporučení našeho společného kamaráda a věděli jsme, že to rozhodně nebude nejlevnější podnik v okolí, ale věděli jsme také velmi dobře, že uvnitř bude skrytá středověká věž z bývalého opevnění Paříže a k tomu i výborné dortíky. Ochutnali jsme celkem čtyři dortíky a první volba byla jasná. Padla na mille feuille, protože to je nejoblíbenější dortík Peti J., zbytek jsme vybírali podle vzhledu a originality. A jak to všechno dopadlo?

Zvítězil sezónní dortík – kaštanový s liči s lékořicovým zdobením (před ochutnáním jsme si mysleli, že je to řeřicha), který chutnal jako nic jiného. Druhého šampiona, dortík Paris-Brest, jsme potkávali téměř ve všech místních pekárnách a cukrárnách (protože je to další francouzská dortíková legenda pojmenovaná podle cyklistického závodu Paris-Brest-Paris)  a nezklamal nás. Chutnal jako jedna veliká kulička Ferrero Rocher – hodně oříšků, skvělého krému a odpalované těsto. Takový velmi poctivý čokoládovo-nugátový větrník. Mille feuille nezklamal dle očekávání Peťu, ale ostatním chutnalo listové těsto trochu připáleně. A bohužel chuť spáleniny přebila celkový umělecký dojem, protože tento mille feuille byl opravdu krásný na pohled. Maracujový dortík nám připomínal dortíky z Café IF a chutnal svěže a velmi svébytně. Uvnitř „kopule“ s lehkou našlehanou náplní bylo piškotové těsto prokládané maracujovou „marmeládou“ či spíše redukcí. Dortík byl krásný na pohled i na chuť (dada Josef Lada).

Un Dimanche à Paris bychom doporučili jako sváteční podnik na oslavu života, případně neděle. Dortíky mají skvělé!

Alex Míra Pája Peťa PB ET MB Celkem Pořadí
Kaštanový 1 2 3 4 1 2 2 15 1 ♥
Paris-Brest 2 1 4 2 2 1 4 16 2
Mille feuille 4 4 2 1 4 3 3 21 4
Maracujový 3 3 1 3 3 4 1 18 3

Milujeme Paříž a její dortíky. Milujeme Matěje a jeho byt ze šestnáctého století, který nemá jedinou rovnou stěnu. Na každém rohu Paříže je pekárna či cukrárna a šance, že to bude dost dobré, jsou téměř jisté. Do Paříže tedy nejen za Mona Lisou či Eiffelovkou, ale také za dortíky!

 

The Smiths Bakery

Oficiální stránka The Smiths Bakery

Facebook

Recenze odjinud:

TripAdvisor

Solli’s Lilfestyle

 

L’Eclair de Génie

Oficiální stránka L’Eclair de Génie

Facebook

Recenze odjinud:

Touristmeetstraveler

TheFoodCray

TripAdvisor

 

Traiteur Saveurs De Pains Viennoiserie

 

Un Dimanche à Paris – Boutique

Oficální stránka Un Dimanche à Paris

Facebook

Recenze odjinud:

David Lebovitz

TripAdvisor

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..