Farm Letná

4. října 2016

« 1 z 3 »

The Farm aka Farmu Letná jsme si pro sebe pojmenovali jako “generický hispter podnik berlínského střihu”, který geniálně zapadá do letenského ekosystému. Co taková místa (a nejen ta letenská) podle našeho názoru spojuje? Většinou sázejí na jednoduchý design skandinávského střihu, roztodivné artefakty (například kola na zdi), masivní dřevěné stoly či lavice (často také z palet), betonové či jednobarevně natřené zdi a dobrou kávu s příběhem (vytuněnou českými pražírnami do mírně kyselé chuti). Farmu Letná jsme objevili díky kolegyni Alex, která je věrnou fanynkou Cukroušů (Sue tímto zdravíme!) a doporučila nám ji pro návštěvu hlavně kvůli dortíku banana toffee (banoffee).

Co jsme si dali my? Jak už stalo naším dobrým zvykem, ochutnali jsme vše, co bylo v nabídce, tedy celkem osm dortíků či koláčů. Opravdu nám však chutnaly jen dva, jak je krásně vidět z tabulky hodnocení: blumový páj a právě banoffee. A to je dobrá zpráva, protože jsme na Letnou nejeli zbytečně.

Nebudeme vás napínat a začneme rovnou vítězem. Když jsme se snažili dohledat informace o původu banoffee, narazili jsme na obsáhlé pojednání v sekci “How to cook the perfect …” britského Guardianu (tuto sekci Guardian můžeme doporučit všem fanouškům “slavných” jídel, kteří hledají ten nej recept na světě). Dezert vymyslel a poprvé připravil na začátku 70. let britský šéfkuchař Ian Dowding, který tehdy působil v restauraci Hungry Monk v městečku Eastbourne na jih od Londýna. Svoji vlastní verzi má například i Jamie Oliver, v Británii je tedy banoffee možné považovat za skutečnou klasiku.

Banoffee z Farmy (v místním názvosloví banana pie) chutnal všem. Podle Alex se na něm nedá příliš mnoho zkazit, ale většina z nás ho ochutnala poprvé, budeme tedy pouze chválit. Všechny čtyři hlavní ingrediece, tedy banány, sladký karamel, křupavý korpus a domácí šlehačka byly kvalitní a dobré a dohromady tvořily výbornou kombinaci. Karamel po nakrojení pomalu vytékal ven, ochutnávání banoffee pro nás bylo tedy i estetickým zážitkem. Jediná výtka je snad, že korpus mohl být chuťově výraznější.

Blumový páj byl podobně jako banoffee velmi pěkný na pohled. Nenápadný korpus ukrýval polotekutou náplň s velkými kusy ovoce. Mírovi to trochu připomnělo oblíbené ovocné taštičky z mekáče, ale tato varianta je nepochybně zdravější, chutnější a kulturnější než smažený váleček v papírovém tubusu s vyklápěcími rožky. Co tedy dodat k blumovému páji? Přiměl nás zamyslet se nad tím, jaký je rozdíl mezi švestkami a blumami a skoro všem moc chutnal. Příjemný a osvěžující ovocný zákusek, který si rádi dáme znovu.

Švestkový koláč s drobenkou se však nenechal zahanbit a umístil se na třetí pozici (byť s výrazným odstupem). Alex připomínal spíše bublaninu od babičky, protože těsto bylo hodně nadýchané a piškotové. Nenadchnul ani neurazil, takový průměr, který byste čekali spíše v lepší pekárně.

Dýňový koláč získal čestnou bramborovou medaili a po bramborách také tak trochu chutnal. Tedy pardon, vlastně po dýni, ale shodli jsme se, že ve Farmě chuťový potenciál této úžasné zeleniny rozhodně nevyužili naplno. Koláč byl sice dobře okořeněný, ale barvou ani charakterem nás nepřesvědčil. Mírovi přišlo, že takto by chutnal spíše koláč potřený dýňovým džemem než s dýňovou náplní, k intenzitě chuti blumového koláče měl zkrátka daleko.

Jablečný koláč s müsli byl tak křehký, že se nerozpadal na jazyce, ale už cestou k němu na vidličce. Míra si při jeho ochutnávání vzpomněl, jak kdysi s maminkou vyráběli pražené müsli s medem v troubě na chalupě, ale tohle prý tak dobré nebylo. Sečteno podtrženo, trochu přeslazený a hodně se rozpadající koláč.

Karamelový brownie lépe vypadal, než chutnal. Podle Alex to byla taková čokoládová kostka s karamelem, ale vysvětlila si to možnou chybu ve výrobním procesu (brownie je náchylný ke zdrcnutí). Jakkoli Evka (ET) říkala, že na tomto dezertu se nedá nic zkazit, tentokrát se asi zcela nezadařilo a pro spravedlivé hodnocení bychom museli ochutnat znovu.

Poslední dva dezerty měly jednotnou formu minicupcake a jednotně jsme se je také rozhodli zhodnotit jako vyschlé bábovičky s chuťově nezajímavou polevou. Jeden byl čokoládový, druhý dýňový a doporučili bychom je možná tak nalámat do ranní kávy po probdělé noci.

V The Farm se nám líbilo a až budete někdy na Letné, určitě se zastavte na kávu a banoffee nebo skleničku vína. Je to milý podnik s přátelskou atmosféru a vysloužilými silničkami na zdi. Při naší návštěvě jsme navíc měli štěstí, že se zrovna opravoval most na konci Korunovační, která se tak jako kouzlem na pár měsíců změnila z rušného bulváru na příjemnou městskou třídu. Dog friendly, baby friendly (je tam dost místa na zaparkování kočárku uvnitř a větší děti mají k dispozici hračky).

Alex Míra Pája Peťa ET PB Celkem Pořadí
Banana pie (banoffee) 1 2 1 1 3 1 9
Dýňový 3 6 4 3 6 5 27 4
Karamelový brownie 7 5 6 8 2 6 34 6
Blumový páj 2 1 3 2 1 4 13 2
Cupcake dýňový 6 7 7 5 8 7 40 7
Cupcake čokoládový 8 8 8 6 7 8 45 8
Jablečný s müsli 5 4 5 7 4 2 28 5
Švestkový koláč 4 3 2 4 5 3 21 3

Recenze odjinud:

Breakfastclub.cz

TripAdvisor

Loveckydenik.cz

Exapats.cz (v angličtině)

iHned.cz (za placenou zdí)

Odkazy:

Facebook podniku

Mapa:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..