Fialová cukrárna

30. dubna 2016

« 1 z 3 »

Na Fialovou cukrárnu navedl Alex její „cukradar“ při cestě do brašnářské dílny. Na Vinohradech o překvapení není nouze, ale cukrárna na rohu Budečské a Mánesovy sídlí už sedm let, tak je spíše překvapením, že jsme na ni nenarazili dříve. Shodou okolností jsme měli všichni čas v sobotu odpoledne a vedle již stabilně kooptovaných hostů ET a PB se k nám jako host tentokrát přidala Annie (AB), toho času ještě 2in1.

V liduprázdné cukrárně nás přivítala sympatická cukrářka, ze které se později vyklubala jedna ze dvou spolumajitelek. Po ochutnání dortíků jsme se i tentokrát pochlubili naším cukrouším „projektem“ a s paní cukrářkou si popovídali o všech zákoutích provozu – dozvěděli jsme se vše od nutnosti skladovat skořápky od vajíček až po podmínky pro venkovní zahrádky a nakonec i něco z cukrářských tajemství.

„Prochutnali“ jsme se téměř celou vitrínkou a jak paní cukrářka vtipně podotkla, stolovali jsme na řecký způsob. Hodně jídla a hodně pití, vše pro všechny (paní domácí však nemohla vědět, že takto si své návštěvy užíváme vždy). A podělíme se i s vámi.

Banánovo-karamelový chutnal nejvíc Alex a nejméně Mírovi, kteří se hlásí k autorství těchto řádků, takže je jisté, že pohled na dorty je vždy velmi objektivní. Alex je však v tomto ohledu zaujatá, protože ji vždy bude chutnat domácí karamel a banán a tudíž ji vždy budou chutnat dorty na tuto variaci. Naopak Míra preferuje kombinaci čokolády a kyselejšího ovoce, a tak je jisté, že si navzájem dorty nikdy nesní. Doporučujeme proto tento dortík všem, kteří mají rádi banány a karamel!

Malinový dortík, jak jsme se dozvěděli, je oblíbeným dortíkem paní cukrářky a zvítězil i v našem hodnocení. Vyznačoval se jemným jogurtovým nášlehem se šlehačkou a celá tato lehká směs byla zasazená do kroužku z bílé čokolády. Kroužek byl jedním z tajemství Fialové cukrárny, které jsme zmiňovali na začátku: plátky čokolády na fólii paní cukrářky za tepla tvarují dokulata a do vzniklého otvoru pak doslova vsazují dortíky. Techniku sloupávání fólie prý ovládnou návštěvníci až při několikáté návštěvě, nebuďte proto zklamaní, když se poprvé budete trápit jako někteří z nás (viz fotogalerie).

Kubánský dort byl téměř k nerozeznání od Harlekýna a ten byl zase jako blízce podobný Pařížskému dortu. Rozdíly spočívaly v detailech – banán, příchuť šlehačky a varianta čokoládového kroužku. Pařížský byl nejčokoládovější, Kubánský nejovocnější a Harlekýn kombinoval bílou a tmavou šlehačku.

Sacher chutnal Mírovi, ale ostatní příliš nezaujal. Kombinace těžkého korpusu a červené marmelády byla sice neobvyklá, ale celkově nezaujala a nepřesvědčila. Dojem zachránila opět poctivá porce domácí šlehačky, o kterou se extra přihlásila Pája.

Panna Cotta prohrála na plné čáře, protože nás ničím nezaujala a chutnala poněkud rosolovitě. Dozvěděli jsme se díky ní však zajímavý fakt, totiž že původně byla želatina pro tento typ dezertu připravována vyvařováním rybích kostí (i když asi ne ve Fialové cukrárně).

Dlouho jsme váhali, zda jahody se šlehačkou zařadit mezi hodnocené zákusky, ale jejich cukrovo-tukový charakter všechny nakonec přesvědčil (s výjimkou Míry). A umístily se na skvělém druhém místě, protože chutnaly jako rozmražené jahody z kouzelného mrazáku od babičky, včetně špetky venkovské nostalgie uprostřed Vinohrad.

Rakvička s čokoládou je další místní specialitou, zejména proto, že je uvnitř plněná šlehačkovým krémem – což není žádná legrace! Vrtání (jeden vrt si můžete prohlédnout ve fotogalerii) a plnění rakvičky může sice znít trochu morbidně, ale pokud uvážíte, kolik rakviček náročnému procesu padne za oběť, je to vlastně docela legrace. Jak jsme se dozvěděli, rakvičky jsou jednou z tradičních českých specialit a jejich výroba patří mezi náročné disciplíny. V podání Fialové cukrárny jsou navíc namáčené v čokoládě, která brání navlhnutí, protože někteří zákazníci striktně vyžadují křupavé těsto (zatímco někteří raději rakvičky uleželé a dají si je až na druhý den).

Fialová cukrárna se na první pohled jeví jako docela nenápadný podnik, ale pro nás byla rozhodně příjemným překvapením. Ať už se v ní zastavíte cestou na víkendový piknik v Riegrových sadech, nebo při procházce po Vinohradech dostanete chuť na něco dobrého, domácího a sladkého, Fialová cukrárna určitě nezklame. Pro úplnost bychom měli dodat, že nabízí i skvělé limonády a chlebíčky.

Alex Míra Pája Peťa ET PB MG v AB CELKEM
Banánovo-karamelový 1 7 3 2 2 6 3 24
Malinový 4 4 2 1 1 3 1 16 ♥
Kubánský 6 8 5 7 5 4 5 40
Harlekýn 8 6 4 8 4 5 8 43
Pařížský 7 3 6 9 7 7 9 48
Sacher 5 1 9 5 8 8 6 42
Panna Cotta 9 9 8 4 9 9 7 55
Jahody se šlehačkou 2 5 1 3 3 1 2 17
Rakvička 3 2 7 6 6 2 4 30

Odkazy:

Facebook podniku

Stránky podniku

Mapa:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..