24. června 2015
Le Caveau je vinárno-kavárno-cukrárno-bistro s připojenou pekárnou, kam se slétají kavárenští povaleči z celých Vinohrad. Doporučujeme proto udělat si včas rezervaci. Le Caveau je podnik ve francouzském duchu, což poznáte nejen podle plakátů a obrazů na stěnách, ale i díky rozmanitému nábytku „každý pes jiná ves“.
Mandlový dort s rebarborou a jahodami všem připadal hodně neobvyklý. Kombinace jahod s rebarborou se příliš často nevidí a shodli jsme se, že to bylo na zákusku to nejlepší. Korpus nám připadal příliš suchý a těsto trochu zdrclé. Míra při tom zavzpomínal na nesmělé domácí pekařské pokusy (nutno dodat, že ne své vlastní :-). Pája však komentáře uzavřela povzbudivým “osvěžující”.
Kávový cheesecake neprošel Alexiným “Philadelphia testem”, ale bylo by spravedlivé dodat, že nemá v lásce žádné zákusky s kávou. Míru zaujala hlavně dvě kávová zrnka na vršku, která měla posloužit jako dekorace. A je lepší se s touto jejich rolí smířit – zrnka totiž podobně jako rýže natahují vlhkost a po pár hodinách se z nich stává něco jako mokrý piškot. Tento dezert bychom už si znovu nedali.
Tartaletka s borůvkami se nabízí v několika ovocných obměnách: můžete si ji koupit i s malinami nebo jahodami. Korpus Mírovi připomínal rakvičku se šlehačkou (jen bez té šlehačky) a Pája suše glosovala, že nemá ráda pudink, který posloužil jako náplň. Alex ocenila zejména to, že borůvky byly čerstvé.
Karamelový dort s oříšky byl nenápadně vystavený nahoře na pultu, že jsme si jej málem nevšimli. Přesto se vzápětí díky lákavému vzhledu stal naším favoritem a věřili jsme v jeho potenciál. Peťu a vlastně tak trochu i všechny ostatní zklamal, a to zejména svou obyčejností. Chutnal velmi hutně, slepeně a pekanově.
Citronový cheesecake jako vždy ocenila a po zásluze docenila zejména Pája. I přesto, že tentokrát na něm netrvala, ale protože jsme byli mimořádně nenasytní a zákusky v Le Caveau nejsou bůhvíjak velké, do výběru sedmi statečných už se bez problému probojoval. Stejně jako u mandlového dortu s rebarborou a jahodami nám i u citronového cheesecaku náplň připadala poněkud sražená, ale na konečném umístění mu to nijak neubralo.
Mrkvový dort byl dortem plným překvapení: především působil vyváženě, a to i přesto, že v něm nešla cítit téměř žádná mrkev. Konzistencí vláčný, chutí intenzivně ořechový a při tom nepříliš sladký, zato však s krémovou polevou. Mezi všemi mrkvovými dorty, co jsme zatím měli možnost ochutnat, bychom ho zařadili minimálně k lepšímu průměru.
Teplý jablečný dort byl první teplý dort, který jsme za historii našich návštěv kdy dostali. Ačkoli už jsme francouzský tarte tatin ochutnali už v Caffe dell Artista, tato teplá varianta neměla chybu. Peťa se nechal slyšet, že dort byl velmi lahodný a doporučil by ho všem. A nutno dodat, že jako správný teplý jablečný dezert se samozřejmě podává se šlehačkou.
V Le Caveau nás snad trochu nespravedlivě zaujaly hlavně jiné věci než dorty: piáno v rohu místnosti, výborné teplé panini a také pravá francouzská pekárna, která je s kavárnou přímo propojená. A samozřejmě víno. Podnik rozhodně dostojí své pověsti a návštěvou neuděláte chybu. Zákusky bychom však doporučili spíše jako sladkou tečku než jako hlavní cíl návštěvy.
Alex | Míra | Pája | Peťa | Host | CELKEM | |
Mandlový dort s rebarborou a jahodami | 7 | 4 | 2 | 5 | 2 | 20 |
Kávový cheesecake | 6 | 7 | 5 | 7 | 6 | 31 |
Tartaletka s borůvkami | 5 | 3 | 7 | 4 | 3 | 22 |
Karamelový s oříšky | 4 | 5 | 4 | 3 | 5 | 21 |
Citronový cheesecake | 3 | 6 | 1 | 6 | 4 | 20 |
Mrkvový dort | 1 | 2 | 6 | 2 | 7 | 18 |
Teplý jablečný dort | 2 | 1 | 3 | 1 | 1 | 8 ♥ |
Odkazy:
Recenze odjinud:
Mapa: