Novoroční speciál

1. ledna 2016

« 1 z 4 »

Milé čtenářky, čtenáři a čtenářčata,

před dvěma lety nás napadla myšlenka, že bychom mohli založit Cukrouše. K našemu dvouletému výročí jsme se proto rozhodli udělat neobvyklý krok a přinášíme vám novoroční speciál 2016, který popisuje dojmy ze dvou netradičních setkání, která proběhla mimo pražské cukrárny.

15. prosince jsme přivítali Páju, navrátivší se po třech měsících z iráckého Erbilu, kde pracovala jako lékařka. Při té příležitosti nám Pája dovezla výběr nejlepších iráckých baklav. Pokud jste baklavu ještě neochutnali, je důležité říci, že je to dezert typický pro celou oblast Turecka, blízkého východu a části severní Afriky. Připravuje se z listového těsta vrstveného v mnoha plátcích, prokládaných směsí sekaných ořechů (nejčastěji pistácií a mandlí) a politých sladkým sirupem či medem.

Díky Páje jsme ochutnali šest různých druhů (nebo spíše tvarů) baklavy, které si můžete prohlédnout ve fotogalerii. Protože pocházely všechny z jedné výrobny a nedokážeme dost dobře rozlišit jejich specifika, protože nejsme zvyklí na tak intenzivně sladkou chuť, těžko se nám hodnotilo, které z nich nám chutnaly nejlépe. Pokud ale sami narazíte v Praze na dobrou baklavu, určitě budeme rádi za tip.

19. prosince jsme se sešli u Míry, abychom si společně užili adventní pečení cukroví. Přizvali jsme i naše kamarády a společně jsme upekli linecká kolečka, sněhové pusinky, nazdobili perníčky a Alex si prosadila svůj oblíbený banana bread, protože není velkým fanouškem cukroví.

Jelikož nemáme tajné recepty po babičkách, nabídneme vám pár praktických rad: nemáte-li po ruce vykrajovátka na linecké (a spokojíte-li se s kolečky), můžete použít trychtýř a plastovou láhev od mléka. Pusinky se laikům na plechu rády roztékají, nesnažte se proto dosáhnout jakkoli pravidelného či originálního tvaru, chutnají stejně dobře. Na zdobení perníčků přijde vhod k tomu určená zdobicí sada, protože dírky v igelitovém sáčku od pečiva mají tendenci se neočekávaně schovat nebo objevit na úplně novém místě. O přesném dávkování náplně proto nemůže být řeč a z perníčků se potom stává avantgardní umění. Banana bread se nám jako jediný podařil skvěle, proto vám posíláme i recept:

– 180 g hladké mouky

– 150 g hnědého cukru (nebo cukru krystal)

– 4 lžíce rozpuštěného másla

– 3 nebo 4 zralé banány (můžete je nechat zčernat v lednici)

– 1 prášek do pečiva

– 1 vanilkový cukr

– 2 celá vejce

– Těsto zpracujeme ponorným mixérem (vše rozmixujeme a smícháme společně v míse) a vlijeme do obdélníkové formy. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C cca 30 minut, dokud neskočí a nezhnědne. Pro kontrolu můžete těsto propíchnout špejlí. Pokud se těsto stále lepí, nechte péct déle.

Sladký a veselý rok 2016!

Žijte bez míry s cukrem v míru.

S láskou Cukrouši

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..