Prague Cake Festival 2016

17. září 2016

« z 2 »

Nejen chlebem živ je člověk a nejen v cukrárnách zasedají Cukrouši. Tak lze naznačit pointu tohoto mírně netradičního příspěvku. V minulosti už poněkolikrát naše „squadra zucchera“ probírala nápad na uspořádání výletních Cukroušů mimo bezpečné hranice Prahy či dokonce návrh ochutnat dortíky na cestě ve vlaku. Prvním skutečným dobrodružstvím (pokud nepočítáme vánoční pečení cukroví) se však stala až návštěva Prague Cake Festivalu v sobotu 17. září.

Po úspěchu loňského prvního ročníku festivalu, který se uskutečnil v hotelu Diplomat, letos pořadatelé zvolili o něco skromnější prostředí hotelu Pyramida. Přehlídka dortíků a cukrářského umění hostila necelou třicítku vystavovatelů ve foyer a velkém sále hotelu, kde současně probíhal doprovodný program v režii jednotlivých podniků. Za dvě stovky (cena platná v online předprodeji, na místě 250 Kč) jsme kromě vstupu na akci dostali i 7 kuponů, které se u stánků cukráren daly vyměnit za degustační porce zákusků všech možných tvarů, chutí a velikostí.

Nejprve pár praktických postřehů: nákup vstupenek v předprodeji s vymezeným časem návštěvy nám přišel jako dobrý nápad, který pomohl usměrnit tok návštěvníků. My jsme do Pyramidy dorazili krátce po čtvrté, kdy zřejmě vrcholila odpolední špička, a lístky v mobilu nám tak pomohly zkrátit čekání. Po vstupu do výstavních prostor jsme však rychle ztratili přehled. Stánky byly víceméně náhodně rozesety po prostoru, a tak abychom se trochu zorientovali, museli jsme si obě místnosti nejprve projít. Přesněji řečeno proklestit si cestu davy návštěvníků.

Cukráren a výroben na festivalu bylo z celkového počtu vystavovatelů nakonec jen asi patnáct – u některých stánků měli pouze kávu, jinde slané občerstvení nebo ovocné džusy. Do naší definice dortíků by se nevešel ani stánek s perníčky, se zmrzlinou nebo výrobna pralinek. Nabízí se tak otázka, do jaké míry je pravdivé tvrzení pořadatelů na webu www.praguecakefestival.cz, že událost na jednom místě „nashromáždí“ (sic!) pečlivě vybrané vystavovatele. My bychom si spíš vsadili na promyšlený marketing na jedné straně a potřebu prezentovat své dosud méně známé podniky veřejnosti na straně druhé. Může to být samozřejmě způsobeno naší neznalostí, ale ze stánků s dortíky jsme znali jedno jediné jméno, což by potvrzovalo hypotézu o vlastní placené propagaci (na tom ale samozřejmě není nic špatného).

S předchozím bodem souvisí i další postřeh. V Pyramidě jsme mohli minimálně u pěti stánků ochutnat trendy cupcaky (nebo slovy cukrárny Cakeland Cupcakes „čupčáky“), nabízely se rovněž brownies, bezlepkové dorty či pestrobarevné zákusky s glazurou ve stylu IF Café, ale českou klasiku snažně reprezentoval jeden jediný stánek jako okrajový sortiment (špičky, sachr nebo moka řez). Vzhledem k šíři nabídky (ochutnali jsme i baklavu, tvarohové zákusky, marcipánový dort a čokoládové dorty všeho druhu) by to nemuselo tolik vadit, ale vnucuje se nám otázka, jestli je toto opravdu věrný vzorek české sladké scény v roce 2016. Pravidelní čtenáři možná pokývou hlavou.

A co nám chutnalo? Rozhodně Red Velvet cupcake od Andy’s a vanilkový čupčák od Cakeland Cupcakes. Zaujala nás netradiční chuť dortů se šampaňským a s růžovými lístky v podání My Bakery. Mírovi moc chutnaly tvarohové řezy s ovocem na fotce s Evkou, Evce zase anglický mandlový dort a Pája ostatní lákala na dort s příchutí rozmarýnu od La Familia. Do bodování jsme se však kvůli šíři nabídky tentokrát společně nepouštěli, obrázek si proto můžete udělat sami z fotogalerie.

Prague Cake Festival si nás sice kvůli rozporuplnému pojetí nezískal, ale svoje místo na trhu gastronomických podniků má. Těžko lze asi čekat, že v roce 2016 proběhne velkolepá akce typu předrevolučních Gastropragů s bohatým zastoupením cukrářských škol a luxusních hotelových cukráren. Přesto by nás moc potěšilo, kdybychom mezi vystavovateli našli i pár z našich oblíbených podniků. Pořadatelům bychom proto vedle větších prostor s možností pohodlnějšího sezení a ochutnávání dortíků (měkké papírové tácky a plastové příbory v kombinaci s tužšími dorty vedly k mnoha nehodám) doporučili také oslovení širšího spektra cukráren. Na takovou akci bychom se pak rádi vypravili znovu a třeba i častěji než jednou za rok.

Odkazy:

Facebook akce

Web akce

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..