Svatováclavská cukrárna

21. října 2014

« 1 z 2 »

Dnešní setkání Cukroušů bylo tak trochu předurčené Pájinou extrakcí osmičky v ordinaci na Karláku, pročež jsme se vydali do nejbližší cukrárny, a to Svatováclavské cukrárny ve Václavské pasáži. Podnik je známý zejména mezi seniory a rodinami s dětmi, což se potvrdilo při naší návštěvě. Je to jedna z mála cukráren uprostřed Prahy, která Vám připomene venkovskou nebo maloměstskou cukrárnu. Prosté skleněné vitríny, klasické české zákusky podle receptur cukrářských středních škol a nízké ceny. Obsluha byla zrovna ten den v náladě asi jako před 30 lety, kdy zákazník ještě nebýval docela tak pánem.

Než Pája na extrakci (zubu), stihli jsme ochutnat několik druhů zákusků:

Větrník byl asi tím nejtypičtějším zástupcem české cukrářské školy. Lehce povadlé odpalované těsto pozvedl dobře vyšlehaný žloutkový krém průměrné chuti a konzistence; dobrá karamelová poleva i karamelový krém doplňující krém žloutkový. Jednoduše jsme již měli větrníky lepší i horší.

Sacher dort, na kterém byla nejlepší domácí šlehačka. Na konzistenci těsta jsme se nebyli schopni shodnout – Mírovi se zdálo příliš vlhké, Páje a Alex zase příliš vysušené. Vrstva meruňkové marmelády byla bohužel tak tenká, že jsme ji nedokázali ani rozpoznat.

Malinový dort byl nejdražším zákuskem, ale poměrem výkon/cena u nás zvítězil. Lehký, nepříliš sladký zákusek – Pája poznamenala, že je takový „letní“.

Žloutkový řez pocházel ze stejné školy jako větrník – vrstvené listové těsto s vanilkovým krémem, který chutnal, jak má – nebyl ani příliš sladký, ani nezanechával umělou pachuť. Sázka na českou klasiku – kdo ji má rád, nebude zklamán.

Štaflík a špagetka aneb česká štafetka. Pro neznalé – kávový krém v hořické trubičce. Shodli jsme se, že by bylo bývalo lépe, kdybychom zákusek nechali chvilku ohřát při pokojové teplotě. Vynikla by tak lépe krémová konzistence náplně. V konkurenci jednoduše neobstál a znovu bychom si ji rozhodně nedali.

Indiánek nás všechny překvapil krémem s citrusovou příchutí, který se obešel bez umělých barviv. Mírovi připomněl dezert ze školní jídelny za šest korun, který si dopřával v průměru jednou za týden s velmi smíšenými pocity. Zkrátka po špenátu chutnal jinak než po vepřové s knedlíkem.

Hodnocení jako ve škole – čím nižší číslo, tím lepší. Celková známka je součet jako u maturity.

Alex Míra Pája Peťa CELKEM
Větrník 2 4 4 5 15
Sacher 5 1 5 4 15
Malinový 3 2 1 1
Žloutkový 1 5 3 3 12
Štafetka 6 6 6 6 24
Indiánek 4 3 2 2 11

Svatováclavskou cukrárnu Vám doporučíme pro odpolední návštěvu s tradiční (konzervativní) babičkou a dědečkem, kteří nejsou zvyklí na cheesecaky nebo eclaire. Cenou i výkonem maloměstská cukrárna uprostřed Prahy.

Odkazy:

Stránky podniku

Mapa:

One thought on “Svatováclavská cukrárna

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.