21. října 2014
Dnešní setkání Cukroušů bylo tak trochu předurčené Pájinou extrakcí osmičky v ordinaci na Karláku, pročež jsme se vydali do nejbližší cukrárny, a to Svatováclavské cukrárny ve Václavské pasáži. Podnik je známý zejména mezi seniory a rodinami s dětmi, což se potvrdilo při naší návštěvě. Je to jedna z mála cukráren uprostřed Prahy, která Vám připomene venkovskou nebo maloměstskou cukrárnu. Prosté skleněné vitríny, klasické české zákusky podle receptur cukrářských středních škol a nízké ceny. Obsluha byla zrovna ten den v náladě asi jako před 30 lety, kdy zákazník ještě nebýval docela tak pánem.
Než Pája na extrakci (zubu), stihli jsme ochutnat několik druhů zákusků:
Větrník byl asi tím nejtypičtějším zástupcem české cukrářské školy. Lehce povadlé odpalované těsto pozvedl dobře vyšlehaný žloutkový krém průměrné chuti a konzistence; dobrá karamelová poleva i karamelový krém doplňující krém žloutkový. Jednoduše jsme již měli větrníky lepší i horší.
Sacher dort, na kterém byla nejlepší domácí šlehačka. Na konzistenci těsta jsme se nebyli schopni shodnout – Mírovi se zdálo příliš vlhké, Páje a Alex zase příliš vysušené. Vrstva meruňkové marmelády byla bohužel tak tenká, že jsme ji nedokázali ani rozpoznat.
Malinový dort byl nejdražším zákuskem, ale poměrem výkon/cena u nás zvítězil. Lehký, nepříliš sladký zákusek – Pája poznamenala, že je takový „letní“.
Žloutkový řez pocházel ze stejné školy jako větrník – vrstvené listové těsto s vanilkovým krémem, který chutnal, jak má – nebyl ani příliš sladký, ani nezanechával umělou pachuť. Sázka na českou klasiku – kdo ji má rád, nebude zklamán.
Štaflík a špagetka aneb česká štafetka. Pro neznalé – kávový krém v hořické trubičce. Shodli jsme se, že by bylo bývalo lépe, kdybychom zákusek nechali chvilku ohřát při pokojové teplotě. Vynikla by tak lépe krémová konzistence náplně. V konkurenci jednoduše neobstál a znovu bychom si ji rozhodně nedali.
Indiánek nás všechny překvapil krémem s citrusovou příchutí, který se obešel bez umělých barviv. Mírovi připomněl dezert ze školní jídelny za šest korun, který si dopřával v průměru jednou za týden s velmi smíšenými pocity. Zkrátka po špenátu chutnal jinak než po vepřové s knedlíkem.
Hodnocení jako ve škole – čím nižší číslo, tím lepší. Celková známka je součet jako u maturity.
Alex | Míra | Pája | Peťa | CELKEM | |
Větrník | 2 | 4 | 4 | 5 | 15 |
Sacher | 5 | 1 | 5 | 4 | 15 |
Malinový | 3 | 2 | 1 | 1 | 7 ♥ |
Žloutkový | 1 | 5 | 3 | 3 | 12 |
Štafetka | 6 | 6 | 6 | 6 | 24 |
Indiánek | 4 | 3 | 2 | 2 | 11 |
Svatováclavskou cukrárnu Vám doporučíme pro odpolední návštěvu s tradiční (konzervativní) babičkou a dědečkem, kteří nejsou zvyklí na cheesecaky nebo eclaire. Cenou i výkonem maloměstská cukrárna uprostřed Prahy.
Odkazy:
Mapa:
Píšu s velikým časovým odstupem, tak si to možná nikdo ani nepřečte, ale vážení hodnotitelé, štafetka opravdu NENÍ kávový krém v hořické trubičce…
Dobrý den, děkujeme za komentář. Popisy u zákusků jsou v některých případech zjednodušující, ale máte pravdu, že tradiční štafetka vypadá i chutná trochu jinak. Mimochodem, české zákusky by si nepochybně zasloužily i vlastní internetovou encyklopedii. 🙂