Cukrář Skála

29. ledna 2018

« z 3 »

Cukrář Skála je novým pražským hitem a troufáme si říct, že snad i novou stálicí mezi všemi milovníky sladkého. Lukáš Skála se proslavil jako cukrář „v zákulisí,“ kdy své cukrářské řemeslo provozoval zejména v hotelech, nebo dodával své laskominy do různých podniků. V prosinci 2017 však otevřel výrobnu i prodejnu v centru Prahy, kde můžete nejen pozorovat výrobu v přímém přenosu (vše je prosklené), ale také zakoupit anebo rovnou „na stojáka” s kafem či čajem sníst místní zákusky, dortíky a koláče. Věděli jsme, že v plném počtu cukroušů se do Skálového cukrového ráje nevejdeme, a proto jsme koupili dortíky s sebou a ochutnali je u Páji a Peti na Letné.

Větrník se stal vítězem asi proto, že byl jednoduše dokonalý! Skvělý krém, skvělé těsto, skvělá poleva, dobrá velikost. Máloco mu šlo vytknout a to jsme na větrníky rozhodně nároční (ochutnali jsme i ty slavné v kavárně Savoy nebo Šlágr). Tmavší šlehačková náplň byla intenzivně karamelová, skoro až tak moc, že se to Mírovi nezdálo možné bez aromat. Ale suroviny byly naprosto nefalšovaně poctivé a „větrníkovým nazis“ rozhodně doporučujeme místního šampiona ochutnat.

Karamelový dort s vlašskými ořechy, který se umístil druhý, nás nejvíce překvapil svým sladkým i slaným karamelem, vizuálem a snoubením chutí s vlašskými ořechy. Lehký čokoládovo-karamelový dortík určitě také doporučujeme. Naší ochutnávce dodal punc ozdobným čokoládovým plátkem na povrchu, který hrdě odkazuje na svůj původ u pana Cukráře.

Třetí se umístila kremrole, která určitě patří mezi jedny z nejlepších, které jsou v Praze k dostání – rozplývající se čerstvé těsto s lehkou našlehanou náplní. Nic jiného se snad ani nedá dodat. Trochu jsme váhali, jestli kremroli do hodnocení zařadit jako typický zákusek, ale svým charakterem se vlastně až tak neliší od větrníku.

Čtvrtá koňaková špička je velkým překvapením pro milovníky klasických špiček zejména v tom, že čokoládová náplň i koňak chutnají stokrát lépe a opravdověji než v klasické špičce, kterou známe z průměrných českých cukráren. Nečekejte tedy tukem ztuženou čokoládovou hmotu s „něčím žlutým, sladkým a vyčpělým“ uprostřed. Naopak čokoládová náplň vynikala jemnou hořkostí poctivé pařížské šlehačky; čokoládový váleček, který celek obepínal, byl z opravdové čokolády; a vaječný koňak byl hutný, tekutý a moc dobrý.

Tartaletka s jahodami, která skončila pátá, se vyznačovala lehkým krémem s jemně citrusovou příchutí, čerstvými malinami a jahodami a čerstvým košíčkem z jemného těsta. Shodli jsme se, že je to nadýchaný, lehký a příjemný letní dezert.

Šestý punčák vypadal trochu jako domeček pro panenky – krásně barevný, ale chyběla mu punčáková autentičnost. Možná je to tím, že na punčák má každý jiný názor a je proto těžké určit, jaká jeho varianta je ta „nej.“ Milovníka všech punčáků Peťu však přesto snadno přesvědčil.

Předposlední mrkvový dort s mascarpone nám chutnal jako “arménský mor” aneb medovník. „Medovník“ od Skály je pojatý mírně odlišně než většina mrkváčů. Tento inovativní pohled na oblíbený hipsterský zákusek nás sice nezklamal, ale v konkurenci jiných dortíků příliš neobstál. Pokud jste však na mrkvové dortíky vysazeni, určitě neprohloupíte.

Moc nás mrzí, že jsme museli určit poraženého a že se jím stal krémový élcair. Bohužel v našem hodnocení pohořel asi hlavně proto, že élcair moc nepřipomínal (a že éclairs máme prochutnané přímo z Paříže). Chutnal spíše jako piškotový dortík, byť se skvělou smetanovou náplní. Ale kdybychom bodovali vzhled dortíků, tento dezertík by určitě vyhrál!

Cukráře Skálu pro všechno výše uvedené můžeme jen doporučit – na jakékoliv oslavě nebo párty s krabičkou dortíků od Skály stoprocentně zabodujete, zaujmete a ohromíte. Stejně tak si do podniku můžete zajít jen tak pro radost na něco dobrého sladkého. Jak jsme psali v úvodu, na posezení s přáteli nebo knihou to ale určitě není.

A dobrá zpráva nakonec, kromě podniku v Celnici Cukrář Skála 23. dubna 2018 otevřel další pobočku v Dlouhé. Kremrole se tam vyrábí před zraky návštěvníků a jsou nepřekonatelné (Alex ochutnala zatím kremroli se slaným karamelem, vanilkovým krémem a čokoládovým krémem a všechny byly naprosto dokonalé).

 

Alex Míra Pája Peťa PB CELKEM Pořadí
Koňaková špička 3 2 6 7 1 19 4.
Kremrole 5 3 5 3 2 18 3.
Punčák 7 8 2 2 8 27 6.
Větrník 1 5 4 1 4 15
Karamelový s vlašskými ořechy 4 1 1 6 5 17 2.
Mrkvový dort s mascarpone 6 4 7 5 6 28 7.
Tartaletka s jahodami 2 6 3 4 7 22 5.
Krémový éclair 8 7 8 8 3 34 8.

Odkazy:

Web podniku

Rozhovor s cukrářem Skálou v Lidovkách, Culinaryonline.cz

Recenze odjinud:

Denik.cz

TripAdvisor

Mapa:

One thought on “Cukrář Skála

  1. Dobrý den, Skálův eclair nemá nic společného s eclairy z odpalovaného těsta. Těmto pěnovým dezertům se říká Fashion eclair.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..