1. července 2014
Deserterie je stará dobrá známá cukrárna s kavárnou nedaleko Páji a Peti, kterou mají mnohokrát prozkoušenou. Výběr této cukrárny tak (aspoň pro ně) byl jasný už od začátku. Cukrárna je zvenku velmi nenápadná a bez předchozího tipu by tam sám o sobě nikdo asi nezavítal, byť se nachází na náměstí Míru a je vklíněna mezi oblíbené hospodské podniky. Vnitřek kavárny je relativně skromný na prostor, se stolečky blízko u sebe, což vytváří intimní (možná i trochu stísněnou) atmosféru. Nedokážeme si bohužel vevnitř moc představit třeba kočár s dítětem, ale milá obsluha by si i s tímto určitě poradila.
Bohužel Alex v den Cukroušů zapomněla doma svůj notýsek a psala zápis na papír, který měl u sebe Peťa. Ten ji papír po Cukrouších předal na večírku u kamarádů, ale Alex se tento papírek někam podařilo zašantročit, takže přesný záznam a hodnocení se nedochovalo. Naštěstí však Alex záznam četla na oné párty jedné ze společných kamarádek, která byla zvědavá, jak takové hodnocení Cukroušů probíhá a vypadá, tudíž Alex si plno poznámek zapamatovala. Naštěstí Míra všechno krásně nafotil, takže chutě se vybavují bez velkých potíží samy.
Co jsme ochutnali:
Jahodové bezé s mascarpone, kterýžto dort je z pečeného sněhu s mandlemi, čerstvými jahodami, našlehanou smetanou a mascarpone. Je to Peťův a Pájin asi nejoblíbenější dort vůbec, takže k němu je těžké něco dodat. Chutná jako směsice sněhové pusinky, mandlí, jahod, šlehačky a smetany v jednom harmonickém celku. Pokud do Deserterie půjdete, bezé určitě doporučujeme ochutnat!
Kefírový koláč s jogurtovou polevou, který byl velmi lehký a chutnal jako typická lehká buchta od maminky, která se snaží vařit a péct zdravě. Míra prohlásil, „že takovou buchtu by měla umět každá správná česká žena“.
Nugátový cheesecake, který chutnal po čokoládě, ale ničím neoslnil a měl typicky českou tvarohovou konsistenci. Alex prohlásila, že chutná jako čokoládový Termix (nebo čokoládový Lipánek, Bobánek, Pribináček), a dále ho nejedla.
Mrkvový koláč, který neurazil, ale ani nenadchnul. Vláčná konzistence a poleva, která nebyla ani trochu krémová – průměrný standard.
Grepový a rybízový sorbet – oba kopečky zmrzliny byly velmi ovocné, svěží, ne příliš sladké. Sorbet, jak má být. Grepový však budil rozporuplné reakce, a to proto, že byl hořký a až příliš grepový.
Celkový dojem: skvělé ceny za domácí dorty a koláče, které si na nic nehrají. Jednoduše když máte na něco chuť a nechcete utrácet za francouzské či jiné luxusní dorty, Deserterie je skvělá volba. Dorty z této cukrárny vykazují skvělý poměr cena výkon. Příjemná obsluha, příjemný podnik, který je obyčejně a poctivě svůj.
Odkazy:
Mapa: