Al Cafetero

27. června 2016

« z 3 »

Je to téměř neuvěřitelné, ale je to tak: vyrážíme na jubilejní 30. cukrouší mlsání! Pája navrhla, že třicátou cukrárnu bychom mohli spojit s plánovaným cukrouším výjezdním zasedáním do Paříže, ale Alex naštěstí realisticky namítla, že 35 a 40 je také hezké číslo, a že by to neodkládala. A na napínavý program bylo zaděláno!

Vyrazili jsme totiž do Divine Coffee & Wine, které znají Pája s Peťou z Pájiných třicetin, a hned, jak ochutnali místní zákusky, věděli, že sem musí zajít celý cukrouší tým. Raději jsme místo i zamluvili a Alex s Peťou ověřili, že mohou vzít pejsky. Na místo dorazili výjimečně jako první a dohromady Pája s Peťou, kromě milého číšníka však narazili na nepřekonatelný problém: téměř prázdnou vitrínu se zákusky. Poslední kousky levandulového cheesecaku, brownie a snickers dortu sice vypadaly dobře (a víme, že i skvěle chutnají), ale na 6 lidí to bylo málo. Nakonec se ukázalo, že tato restaurace bude zákusky spíše omezovat a zaměřovat se na jídla a několik čerstvých dezertů.

Vyrazili jsme tedy hledat štěstí jinde, volba padla na nedalekou a dlouho plánovanou Vanille, která je výjimečná svou polohou přímo na tramvajové zastávce Náměstí Míru a má ve skromném prostředí dobré zákusky za dobré ceny. Mají ale otevřeno jen do osmi, což už se zpožděním půlky cukroušů nebylo kompatibilní, posílili jsme se tedy indiánkem a vyrazili dále.

Zamířili jsme do kavárny Al Cafetero, kde jsme nedoufali v nic víc než volné místo v již nastalých večerních hodinách, něco málo zbývajících zákusků a toleranci k pejskům. To vše a mnohé další jsme tam objevili. O kavárně jsme předem věděli jen to, kde je umístěna, že mají dobré kafe a trochu svérázného kavárníka.

Hned u dveří jsme ve vitríně zhodnotili množství a vzhled zákusků jako velmi uspokojivý a nahrnuli se do malého útulného prostoru. Kavárník nás ujistil, že pejsky má rád (psíčkovou i štěkanátky), a tak nic nebránilo tomu, aby se k nám za pár minut přidala Alex s pejsky a mohla zapít a zajíst žal nad Brexitem.

Kavárníka jsme pobavili tím, že jsme si objednali po kusu od každého dostupného zákusku či dezertu (nám to nepřipadalo až tak mnoho, dokonce se kousek od každého vlezl na jeden talíř, který jsme přichystali pozdě příchozí Evce), jinak většinou on bavil nás.

Zákusky vesměs chutnaly tak dobře, jak vypadaly:

Tiramisù připravené podle tajného receptu italské manželky kavárníkova kamaráda nám chutnalo velice, snad jediná výtka byla jeho až příliš kávová chuť.

Další na místě vyráběný dezert, „mandarinkovník“ (osvěžující směs mandarinek, smetany a snad vanilkového krému) to u nás nakonec vyhrál, byť Evka prohlásila, že je to takový pribináček (a Míra s ní souhlasil). Asi máme rádi pribináčky.

Čerstvě připravený Gâteau au chocolate byl „obyčejný a mají ho všude“, ale chutnal nám a připomněl nám nedávno konzumovaný „lávový dort“ v Gruzii, čímž tedy potvrzujeme, že ho mají všude. Peťovi B. připomněl gü.

Jablečný štrúdl byl klasický, „jako od maminky“, jen Páje připadal moc sladký.

Nevíme, zda medovník byl ten, který známe, připravený podle staroarménské receptury (mimochodem, v Arménii jsme na něj nenarazili), každopádně v konkurenci mezi ostatními zákusky moc neobstál, Míra přirovnal krém k margarínu promíchaného s cukrem.

U kávového cheesecaku jsme se celkem shodli, že bez kávy by byl lepší.

Pomerančovo-kokosový dezert si našel své velké příznivce i odpůrce. Zatímco Páje, které obvykle kokos nechutná, připadal výborný, vláčný a čerstvý, Míra jeho kokosovou část přirovnal k sójovému suku, což nebyla ta nejlepší pochvala. Každopádně část z nás by ho doporučila velmi silně a můžete si ho dát, i pokud máte bezlepkovou dietu.

U pekanového dortu Peťa J. prohlásil, že takový už jsme měli a že je tam moc „prachu z ořechů“ a Alex rovnou prohlásila, že je to taková standardní Jesenka.

Makový dort nepřekvapivě chutnal Peťovi J., byl vláčný a vlhký až nám připomínal téměř cheesecake.

Do kavárny Al Cafetero jsme dobloudili spíše omylem, ale zjistili jsme, že je to rozhodně podnik, který stojí i za návštěvu plánovanou. Kromě skvělých zákusků jsme ocenili samozřejmě i vyhlášenou kávu (Al Cafetero – tedy U Milovníka kávy, jak nám přeložil majitel, který vždy ochotně poradí s výběrem), horkou čokoládu (která je opravdu čokoláda) a různá vína, která se více či méně hodí k dezertům. Ale to už je jiný příběh.

Alex Míra Pája Peťa PB ET CELKEM
Tiramisù 1 5 3 4 3 4 20
Mandarinkovník 2 3 2 2 1 7 17
Gâteau au chocolat 6 2 6 9 7 1 31
Štrúdl 8 6 8 3 5 36
Medovník 9 4 5 5 8 2 33
Kávový cheesecake 4 1 9 8 4 6 32
Pomerančovo – kokosový dezert 3 9 1 7 2 9 31
Pekanový dort 7 7 4 6 5 8 37
Makový dort 5 8 7 1 6 3 30

Odkazy:

Facebook podniku

Stránky podniku

Recenze odjinud:

Expats.cz (v angličtině)

Kudyznudy.cz

TripAdvisor

Scuk

Blog Kafe a dort

Blog Malajani

Mapa:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..